måndag 16 mars 2009

Yasuragi

Det var helt underbart ute på Hasseludden i helgen, det är där Yasuragi ligger och där Caroline och jag spenderade lördag eftermiddag till söndag förmiddag. Yasuragi är ett japanskt SPA med varma bad, möjlighet till meditation, behandlingar och andra saker med japansk touch. Men vi tar allt från början......

På lördag morgon var det packning av grejer som gällde, Hugo skulle ju sova borta för första gången utan mamma och pappa. Vi packade in oss i bilen och Caroline körde hela vägen från oss till Mayvy och Harry som nyss flyttat till Tumba. Det gick hur bra som helst med körningen och Caroline har verkligen gjort framsteg på den fronten. När vi kom till Mayvy och Harry tog vi en husesyn, det var första gången jag var där medan Caroline och Hugo var där för andra gången. Vi stannade ett par timmar så Hugo skulle hinna "acklimatisera" sig, vi ville inte bara komma dit och sen åka direkt. Tror det blev lite tryggare för honom när vi var där en stund tillsammans först. När Hugo somnat efter lunchen åkte Caroline och jag vidare till Hasseludden, ingen av oss hade varit där tidigare.

När man anländer till Yasuragi börjar man som vanligt med incheckning. När man checkar in tilldelas man badkläder och en Yukata som är ett japanskt klädesplagg liknande en morgonrock. Det är de enda kläderna man sen har på sig under hela vistelsen, badkläder och morgonrock....hur soft som helst. Efter en timme var det dags för sushiskola där vi fick berättat för oss grunderna om sushi samt även prova på att göra våra egna små ris och fiskbitar. Caroline älskar sushi så hon satte i sig ett par bitar medan jag höll mig i bakgrunden och inväntade kvällens middag istället. Efter sushiskolan var vi sugna på att bada så vi tog oss ner till badavdelningen. Det börjar med tvagning på japanskt vis där en balja i trä fylls med vatten och sen häller man det över sig samtidigt som man tvättar sig med tvål. Därefter tog vi oss ett varmt bad i de varma utomhusbaden där vi låg och tittade ut över inloppet till Stockholm, några färjor på väg till Finland passerade bara ett hundratal meter från där vi låg. Helt underbart att bada utomhus i 40-gradigt vatten samtidigt som det var på gränsen till minusgrader i luften.

Efter badet passerade vi bastun och sedan när vi var klara där började det så smått dra ihop sig till middag. En häftig upplevelse att sitta på en fin restaurang endast iförd någon form av morgonrock tillsammans med hundratalet andra personer i exakt samma kläder. Det började med aptitretare i form japansk soppa tillsammans med några små bitar rå fisk, ingen höjdare om ni frågar mig. Desto bättre blev det när förrätten (rökt ankbröst), varmrätten (oxfilé med potatiskaka) samt efterrätten (plommonsorbet med choklad) passerat smaklökarna. Det var en riktig höjdare och mätta och belåtna slog vi oss ner i salongen där vi delade en flaska vitt vin med utsikt mot Lidingö och alla dess lampor. Det var riktigt avkopplande och skönt och när klockan närmade sig midnatt somnade jag som en stock.

Morgonen efter vaknade jag i vanlig ordning tidigt, tror klockan var vid sjusnåret första gången jag slog upp ögonen. Precis som helgen innan hade jag svårt att sova ut trots att det fanns möjlighet till det. Sedan var det sedvanlig hotellfrukost (mycket gott) följt av ytterligare en timme i badavdelningen (bad och bastu) innan det var dags att åka till Tumba och hämta Hugo. När vi kom dit var Hugo vaken och på bästa humör, han verkar ha haft det hur bra som helst hemma hos Mayvy och Harry. Enligt dem hade han också hållt sig lugn och varit snäll hela tiden, något vi knappt vågat hoppats på innan. Det känns skönt att veta att det inte är några problem att lämna bort honom, lite orolig är man ju innan man provat. Förhoppningsvis tyckte barnvakterna att det var kul också så han kanske kan få vara där någon mer gång framöver om tillfälle ges.

Knäppte en del bilder under vår vistelse på Yasuragi, återkommer med dem när de passerat redigeringen.

//J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar