måndag 15 februari 2010

Travskolan del 3

Det är viktigt med positioner i ett travlopp. Det gäller för kusken att servera hästen en bra löpning med bra position i loppet. När upploppet kommer gäller det i regel att vara med där framme för att ha någon chans på segern. Det viktigaste momentet i ett lopp vad gäller intagande av positioner är naturligtvis starten. Som vi var inne på i förra delen av travskolan kan man dra stora fördelar om man har en startsnabb häst och ett gynnsamt startspår. Efter ca 300-400 meter av ett lopp brukar hästarna ha intagit sina positioner och sedan händer det oftast inte så mycket förrän det är ca 700 meter kvar till mål. Det är med andra ord mycket vunnet som travtippare om man kan lista ut var respektive häst kommer hamna i loppet.

Bilden nedan illustrerar de olika positionerna i ett lopp.

Spets är den bästa positionen och därifrån vinns de flesta av loppen. På V75 vinns ungefär var tredje lopp från ledningen (spets). Det innebär att om man kan analysera fram vem som sitter i spets i respektive lopp så har man 2-3 vinnare klara på en V75-omgång. Som exempel kan nämnas lördagens omgång på Solvalla där 3 avdelningar vanns från ledningen.

Andra gynnsamma positioner i loppen är "dödens", andra utvändigt, tredje utvändigt, vinnarhålet och tredje invändigt. Dödens, eller dödspositionen som den också kallas, dras med ett rykte om sig att vara en dålig position. Visst kan det vara tungt för en häst att gå först i andraspår men sanningen är den att härifrån vinns en relativt stor andel av loppen. Även andra och tredje utvändigt visar upp en fin statistik när det gäller segrar. Innerpostionerna "vinnarhålet" och tredje invändigt är mer chansartade. Här krävs det en lucka för att få chansen. Annars riskerar hästen bli fastlåst och aldrig se dagens ljus. Undantag är banor med "Open Stretch", ett extra innerspår över upploppet. Där får hästen i rygg på ledaren chansen över det fria extra innerspåret. Idag är det endast två banor i Sverige som har Open Stretch, Skellefteå och Åby.

Övriga postioner är sämre och tvingar hästarna att attackera tidigt i spåren för att hinna fram. Det innebär ofta tredje eller fjärdespår genom sista kurvan vilket gör det svårt att hinna fram. Olika hästar fungerar också olika bra i olika positioner. En del hästar går nästan enbart från ledningen medan andra är beroende av en resa i ryggar. Detta är viktigt att som spelare ha koll på.

I fackpress skrivs det ofta att man kört loppet i badkaret och räknat ut hur det ska gå. Fråga mig inte vad uttrycket kommer ifrån men det som menas är att man funderat igenom hur loppet kommer att bli kört och därmed också analyserat fram vem/vilka som kommer göra upp om segern. Den delen är ytterst viktig när man analyserar en V75-omgång och väljer ut sina hästar.

//J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar