tisdag 2 februari 2010

Travskolan del 1

För att lyckas bli en vinnare på trav krävs förstås en del tur men också väl genomförda analyser av loppen. Tänkte börja med att gå igenom de enklaste grunderna här i första delen av travskolan.

De vanligaste spelformerna på trav är V75, V65, V64, V5, Vinnare/Plats samt Dagens Dubbel. Eftersom de flesta ägnar sig åt V75 tänkte jag belysa den spelformen här i travskolan. V75 körs varje lördag med undantag för storhelger och vissa extra insatta omgångar. V75 innehåller sju stycken avdelningar och ger utdelning på 7,6 och 5 rätt. Därav namnet V75, utdelning på 7 till 5 rätt. På samma sätt ger V65 utdelning på 6 till 5 rätt, V64 på 6 till 4 rätt osv...

På V75 är hästarna indelade i olika klasser. De klasser som förekommer är Guld, Silver, Brons, Klass I och Klass II. Till detta tillkommer andra lopp t ex stolopp, årgångslopp, lärlingslopp och andra s.k "jipplopp". Vilken klass en häst är berättigad att starta i avgörs av hur mycket pengar den tjänat i sin karriär. De som tjänat mest pengar startar i Gulddivisionen och sedan i fallande ordning ner till Klass II som är den lägsta klassen. Stolopp är precis som det låter bara öppet för ston, årgångslopp för hästar i en viss ålder och lärlingslopp för hästar för dagen körda av lärlingar. Lärlingar är kuskar med mindre rutin och ofta i början av sina karriärer. Jippolopp kan vara öppna för olika typer av hästar beroende på hur propositionen är utskriven, dvs gränser som är uppsatta för respektive lopp.

I nästa del går vi in på de olika distanserna hästarna springer, startmetoder samt kuskens betydelse.

//J

2 kommentarer:

  1. Härligt äntligen, ser fram emot nästa del!

    SvaraRadera
  2. Jag suger åt mig informationen... Miljonerna hägrar!

    SvaraRadera