fredag 5 februari 2010

Travskolan del 2

I trav förekommer olika distanser i loppen. De vanligaste distanserna är 1640m, 2140m respektive 2640m. Det finns också lopp där mer extrema distanser som 1140m och 3140m används men de är mer sällsynta. Ett varv på en travbana är i regel 1000m, några få undantag finns där ett varv mäter 800m respektive 1609m. I de fall ett varv är 1000m innebär det att ett lopp över 1640m är drygt 1,5 varv, på samma sätt är ett lopp över 2140m drygt två varv och ett lopp över 2640m drygt 2,5 varv. Olika hästar går olika bra över olika distanser, det är något man som spelare ska vara observant på.

Hur startas då loppen? Det finns två startmetoder som man i regel använder, voltstart och autostart. I voltstart startar hästarna genom att man cirkulerar (voltar) några varv för att samla upp fältet för att sedan efter några varvs cirkulerande på stället springa iväg. Det är viktigt att veta antal hästar med framspår respektive bakspår. I voltstart startar nr 1-7 med framspår medan nr 8 och uppåt startar med bakspår. I voltstartslopp kan det även förekomma att vissa hästar startar med 20, 40, 60 eller 80 meters tillägg. Det vanliga är 20 meters tillägg och då startar hästarna på tillägg i en egen volt. Spår 6 och 7 är speciella i voltstartslopp och benämns "springspår". Det betyder att hästar som startar därifrån har ett längre anlopp och kommer iväg i starten med högre fart om kusken prickar rätt. Således är det enklare att komma till ledningen från dessa spår om man har en startsnabb häst. Spår 1 och 3 är också bra spår i voltstart medan 2,4 och 5 är betydligt snävare att vända upp ifrån. Det är därför också vanligare att hästar galopperar från dessa spår. Autostart är den andra metoden och där startas loppet genom att hästarna samlas bakom en bil med utfällda vingar som sedan släpper hästarna på startplatsen. Här startar nr 1-8 i främre ledet (s.k "framspår") medan 9-12 startar i bakre ledet (s.k "bakspår"). Spår 1 är optimalt med en startsnabb häst i autostart då de andra måste ta en hel längd för att komma förbi. Ju längre ut på vingen man startar desto sämre läge. Generellt är spår 1-5 de bästa i autostart, dock kan spår 1 bli en fälla om man har en långsam häst från start. Man riskerar då bli av med ledningen och bli instängd i loppet. Det är viktigt som spelare att ha med startspår i beräkning av en hästs vinstchans.

Lopp med autostart

Lopp med voltstart

Kusken då? Jo den är naturligtvis också viktig då de bästa kuskarna får mer respekt med sig i loppen. Till exempel kan en bra och rutinerad kusk enklare bli släppt till ledningen av sina konkurrenter. Väl där får de sen ofta hållas och styra och ställa som de själva vill. En orutinerad kusk har ofta inte den respekten med sig och riskerar få sämre lopp med sin häst. I startmomentet är kuskens betydelse också viktig, speciellt vid voltstart där det gäller att "pricka" starten. Det taktiska upplägget i loppet är naturligtvis också viktigt. Här är ofta de meriterade kuskarna bättre än sina konkurrenter. Det är svårt att taxera en kusks betydelse men då man väljer spik på sina system ska man nog helst se till att någon av toppkuskarna sitter i sulkyn. De får som sagt ofta mer gratis i loppen. De främsta kuskarna just nu är Björn Goop, Erik Adielsson, Örjan Kihlström, Åke Svanstedt, Johnny Takter, Jorma Kontio, Torbjörn Jansson, Per Lennartsson för att nämna några.

I nästa del går vi igenom själva loppet och positioner.

Lycka till med era system i morgon.

//J

3 kommentarer:

  1. Nu är jag snart travexpert efter att gått din fina skola! Jag behöver nog bara en häst i varje lopp för att få alla rätt när skolan är slut!
    Vad tyckte du om Arbogan?
    Är det bättre med Hugo?
    Hälsa Caroline!

    SvaraRadera
  2. Sitter faktiskt och sippar på den nu och den är riktigt fin. Smakar lite annorlunda men ändå gott.

    Hugo är på bättringsvägen, märkligt vad fort penicillin verkar. Dock blir det nog lugnt i helgen så han får friskna till ordentligt.

    Hur smakade middagen då? Var det lyckat?

    Hälsa familjen.

    SvaraRadera
  3. Maten var mycket god! Det är märkligt att det går att få till en hönökaka så smaskigt!

    SvaraRadera